A lap címe: Szedd le magad

 

Kezdő oldal

Eper

Barack

Alma

És a többi

Képek, beszámolók

Miből lesz a ...</a

 

ALMA
Az összes kert, ahol alma szedhető, a fajták megjelölése nélkül:
[A kép webhelye: http://users.atw.hu/tiszapartisunik/ ]

·  Agárd, Bikavölgyi Út

·  Bakonyszombathelyi Almáskert

·  Bocskaikert, Dancsi Kertészet

·  Derecske Alma

·  Egeraracsa Almáskert

·  Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

·  Győrszentiván, Mészáros Gyümölcsös

·  Győrszentiván, Wittman-tag

·  Hajdúhadház, Almáskert

·  Halásztelek, Tangazdaság

·  Horvátzsidányi Almáskert

·  Kenderes, Szakiskola Kertje

·  Kerecsend-Füzesabony

·  Lengyeltóti, Szabó Kertészet

·  Madocsa, Gombos László Családi Kertje

·  Mozsgó, Győri Gyümölcsös

·  Mór, Bányász-telepi Almás

·  Mór, K5-ös Gyümölcsös

·  Nagykanizsa, Borda Családi Gazdaság

·  Nagykálló, Kiss Almabázis

·  Nagyvenyim, Venyim Gyümölcse

·  Nyáregyháza, Bagoly László Kertje

·  Nyírbátor, Alma

·  Pomáz, Dobogókői (B)

·  Pomáz, Dolina Gyümölcs, Wisnovszky Család

·  Pomáz, Kiskovácsi

·  Pusztadobos, Rutkovszki Család Kertje

·  Rajka-Dunakiliti

·  Soroksár, Tangazdaság

·  Szob, Nagy Családi Gazdaság

·  Sáfrán Kert

·  Tök, Tök Jó Gyümölcs

·  Törökbálint Almáskert, DomaFarm

·  Törökbálint, Kiss Marika

Csak vásárolni lehet:

·  Székesfehérvár, Alma

Alma (Braeburn)

Jellemzői: Új-Zélandból származó, hazánkban 1952 óta termesztett fajta. Fogyasztási érettségét csak pár hónapos tárolás után éri el, és kb. 5-6 hónapig megtartja. A késői fajták között kivételes esetként két-három menetes szedés javasolt.
Gyümölcse középnagy, vagy nagy, felületének átlagosan 40%-a téglapiros, a napos oldalon csíkozott színnel borított. Alakja a klónoktól és a termőalapok korától függően megnyúlt, csésze felé elkeskenyedő, vagy lapítottabb, a csészénél jellegzetesen bordázott lehet. Húsa igen kemény, a szállítást és a piaci pulton tárolást nagyon jól tűri. Íze kellemes, cukor/sav aránya harmonikus. A Braeburn alma akár nyárig is romlás nélkül tárolható, de kései szedés után savlebomlás és lisztesedés miatt romlik a minősége.
Nagyon korán termőre fordul, termőképessége jó. Lisztharmatra és venturiás varasodásra mérsékelten fogékony. Késő tavaszi fagyokra az Idared almánál kevésbé érzékeny. Az európai piacokon még nagyon keresett, tartós tárolásra és exportra alkalmas igen kései érésű fajta.
Érési ideje: október második dekádjától kezdődően kb. két hétig szüretelhető.
[A kép webhelye: http://www.hunyadi-garden.hu]

Alma (Braeburn) szedhető itt:

·  Derecske Alma

·  Gyál, Almapír Kft Gyümölcsöse

·  Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

·  Tök, Tök Jó Gyümölcs

Alma (Charden)

Jellemzői: A Golden Delicious és a Reinette Clochard almafajták hibridje. Gyümölcse nagy méretű, gömbölyded, zöld, majd éretten zöldessárga színű. A gyümölcs felületén enyhe pír is kialakulhat. Íze kellemes, harmonikus, a 'Golden Delicious'-nél magasabb a savtartalma és alacsonyabb a cukortartalma. Hosszú ideig (6 hónapig) tárolható.
Érési ideje: október első dekádjában szüretelhető.
[A kép webhelye: http://www.bakoalma.hu/ ]

Alma (Charden) szedhető itt:

·  Nyáregyháza, Bagoly László Kertje

Alma (Elstar)

Jellemzői: gyümölcse középnagy vagy nagy (160-240g), a méret nagyon függ a fák berakódottságától. Alakja gömb vagy lapított gömb. Kocsánya gyakran bunkószerűen megvastagszik, hosszúsága változó. A gyümölcsön nincs bordázat vagy alig észrevehető, de gyakori a hálószerű perzselődés, s ettől csaknem mindig jellegzetesen nyers tapintású lesz a felülete. Zöldes alapszíne csak éretten válik sárgává, fedőszíne a héj 1/3-2/3 részén világos narancsvörös, márványozott vagy bemosott. Több menetes szedésre van szükség nemcsak az optimális érettség, hanem a színeződés miatt is. Fogyasztási idénye márciusig kitolható. Húsa zöldessárától krémszínűig változhat, közepessen szilárd, lédús. Íze finom, édeskés-savanykás, erősen aromás.
VL-ben (változatlan légterű hűtőtárolóban) februárig, SZL-ban (szabályozott légterű tárolóban) márciusig tárolható. Érzékeny a magas CO2 tartalomra, ez esetben húsbarnulás léphet fel.
Érési ideje: szeptember első felében szedhető.
[A kép webhelye: www.gyumolcsfa-faiskola.hu]

Alma (Elstar) szedhető itt:

·  Gyál, Almapír Kft Gyümölcsöse

·  Nagykanizsa, Borda Családi Gazdaság

Alma (Florina)

Jellemzői: bíborvörös fedőszínű, középnagy gyümölcsű (170-180g), nagyon kedvelt téli alma. Alakja lapított tömb, a csészéje bordázott. Felületét majdnem teljesen mosott, piros fedőszín borítja. Erősen hamvas. Lenticellái jól láthatóak, sárgák. Nagyon tetszetős megjelenésű. Íze édeskés, a cukor és a sav aránya harmonikus. Húsa sárgásfehér, közepesen szilárd, roppanó, lédús. Varasodás rezisztens. Februárig tárolható, friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra alkalmas fajta.
Érési ideje: szeptember végén, október elején szüretelhető.
[A kép webhelye: http://syringa.hu/]

Alma (Florina) szedhető itt:

·  Egeraracsa Almáskert

·  Lengyeltóti, Szabó Kertészet

·  Pusztadobos, Rutkovszki Család Kertje

Alma (Freedom)

Jellemzői: gyümölcse nagy, vagy igen nagy (220-230 g), lapított gömb alakú. Alapszíne sárga, piros fedőszíne a felület kb. 80 %-át beborítja. Húsa krémszínű, íze kellemes, friss fogyasztásra, ipari feldolgozásra egyaránt alkalmas. Étkezési célra több menetben szüretelhető.
Érés ideje: szeptember második felében szüretelhető, normál tárolóban két-három hónapig tárolható.
[A kép webhelye: http://www.hunyadi-garden.hu/]

Alma (Freedom) szedhető itt:

·  Egeraracsa Almáskert

Alma (Fuji)

Jellemzői: Japánban nemesítették, főként friss fogyasztásra szánt késői érésű alma, de torták és desszertek készítésére is kitűnően alkalmas. Gyümölcse hazánkban inkább középnagy, alakja megnyúlt, csaknem hengeres. Az alapfajta gyümölcsén a sárgás-zöldes alapszínű felületnek legfeljebb a felét mosott vagy enyhén csíkozott, világosabb rózsaszín vagy sötétebb narancs-, karmazsin- illetve barnáspiros fedőszín borítja. Húsa fehéres, kemény, ropogós, igen bőlevű, tömött; kitűnő mézédes ízét enyhe sav teszi harmonikussá. Íze ugyanakkor nem igazán jellegzetes, külföldi fogyasztói teszteken mégis nagyon jól szerepelt. Kissé lehűtve igen frissítő hatású. A tapasztalatok szerint jó termőhelyen hazánkban az íze még jobbá válik. Az esetleg előforduló, enyhén üveges szín a magas cukortartalmának köszönhető.
Érési ideje: igen kései érésű, október közepén-végén, a Granny Smith után egy héttel lehet szedni, és decembertől egészen májusig (minőségvesztés nélkül) fogyasztható. CA-raktárban akár június végéig is eltartható. Savait jól megtartja.
[A kép webhelye: http://www.gyumolcsfa.hu/]

Alma (Fuji) szedhető itt:

Alma (Gála)

Jellemzői: szüret után azonnal fogyasztható, hagyományosan három-négy hónapig tárolható. Szabályozott légtérben és ULO-tárolással ez további egy-két hónappal meghosszabbítható. Élettani betegségekre nem érzékeny. Melegigényes, hazánkban az alföldi jobb termőhelyeken is termeszthető.
Gyümölcse kicsi, vagy közepes (120-150g), sárgáspirosan csíkozott, fedőszíne világos piros. Nem perzselődik, szüret előtti hullásra nem hajlamos. Húsa kemény, ropogós, lédús, édeskés, savtartalma kevés. Elaprózódásra hajlamos. Legnagyobb gyümölcsei a kétéves gallyak termőrészein és az egy éves vesszők csúcsrügyeiből fejlődnek.
Érési ideje: augusztus harmadik dekádjától több menetben szüretelhető.
[A kép webhelye: http://www.hunyadi-garden.hu]

Alma (Gála) szedhető itt:

·  Bakonyszombathelyi Almáskert

·  Berkenye, Almáskert

·  Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

·  Gyál, Almapír Kft Gyümölcsöse

·  Hajdúhadház, Fruttamas Kft Almása

·  Nagykanizsa, Borda Családi Gazdaság

·  Tök, Tök Jó Gyümölcs

·  Törökbálint, Kiss Marika

Alma (Gloster)

Tárolásához a külföldön alkalmazott ún. lépcsős tárolás módszere a legeredményesebb. Márciusig szabályozott légtérben, utána májusig változatlan légtérben tárolják. Tárolása a magházpenészedésre való hajlama miatt nem problémamentes, a túlérett gyümölcsöknél húsbarnulás is előfordulhat. Jól szállítható, törődésre kevésbé érzékeny.
Gyümölcse középnagy, vagy nagy (160-200 g), megnyúlt, a csésze felé bordázott. Héja erősen viaszos, felületének több mint felét mosott, kékes árnyalatú sötétvörös fedőszín borítja. Húsa zöldesfehér, majd zöldessárga, nyomódásra nem érzékeny. Íze a Starkingénál jobb, enyhén savas, kellemes aromájú, cukor/sav aránya 21 körüli. Üvegesedésre hajlamos. A fajtára jellemző kellemes íz csak a teljesen kifejlődött, sötétpiros színű gyümölcsöknél alakul ki. Árnyékban nőtt gyümölcsei ízetlenek.
Bőven terem, termőrészenként általában egy gyümölcs fejlődik. Hozzá nem értő kezelés hatására alternálni kezd. A túl forró nyarú, erősen homokos területek kivételével mindenütt termeszthető. Gazdasági értékét gyümölcsének tetszetős külseje, különlegesen jó íze, rendszeres, nagy termése adja.
Érési ideje: zeptember végén, október elején szüretelhető, fogyasztási idénye májusig nyújtható.
[A kép webhelye: http://www.hunyadi-garden.hu]

Alma (Gloster) szedhető itt:

·  Bakonyszombathelyi Almáskert

·  Érd, Bakos Kert

·  Szob, Nagy Családi Gazdaság

Alma (Golden Delicious)

Jellemzői: az USA-ból származik, jelenleg a világ legelterjedtebb és jövőjét tekintve legstabilabb fajtája. Parásodásmentes mutánsaival javult a gyümölcsminősége, hibridjei pedig széthúzták a szüreti idényét, így megerősödött a fajtakör piaci pozíciója.
Előnye, hogy zöld, zöldessárga és sárga színnel szedve egyaránt kielégíti a fogyasztói igényeket. Túl korai szüretét kerülni kell, mert a gyümölcsök szállításra még érzékenyebbek, nagyobb lesz az apadási veszteségük és rövid ideig tárolhatók. Szüret után azonnal fogyasztható, minőségét megfelelő tárolással hat hónapig megőrzi. Szabályozott légtérben áprilisig tárolható. Tárolás utáni állékonysága jó, de az erős fonnyadás miatt gyorsan romlik a külleme. Ipari felhasználásra (különösen püré, ivólé) is kiváló.
Gyümölcse középnagy vagy nagy (140-180 g). Gömbölyded vagy enyhén megnyúlt csonka kúp alakú, változékonysága évjárat- és termőhelyfüggő. Héja vékony, könnyen sérül, az érés kezdetén zöldessárga, később sárga. Viaszréteg nem borítja, ez okozza nagyfokú parásodását. Húsa sárgás, édeskés (a cukor/sav arány 25), kellemes ízű, enyhén savas, harmonikus, aromás és illatos.
Ma alapfajtaként a Golden Delicious Li 85-50 jelzésű klónt szaporítják, melynek gyümölcse kiegyenlített, középnagy (130-150 g), aranysárga színű és 4-5 nappal korábban szüretelhető
Érési ideje: szeptember vége - október eleje.
[A kép webhelye: http://www.hunyadi-garden.hu]

Alma (Golden Delicious) szedhető itt:

·  Bakonyszombathelyi Almáskert

·  Bocskaikert, Dancsi Kertészet

·  Berkenye, Almáskert

·  Érd, Bakos Kert

·  Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

·  Hajdúhadház, Fruttamas Kft Almása

·  Halásztelek, Tangazdaság

·  Kenderes, Szakiskola Kertje

·  Mozsgó, Győri Gyümölcsös

·  Nagykanizsa, Borda Családi Gazdaság

·  Nagykálló, Kiss Almabázis

·  Nyáregyháza, Bagoly László Kertje

·  Nyírbátor, Alma

·  Pomáz, Dolina Gyümölcs, Wisnovszky Család

·  Pomáz, Kiskovácsi

·  Szob, Nagy Családi Gazdaság

·  Tök, Tök Jó Gyümölcs

·  Törökbálint Almáskert, DomaFarm

·  Törökbálint, Kiss Marika

Alma (Golden Reinders)

Jellemzői: a Golden Delicious mutációja, melyet a M.H. Reinders fedezett fel 1962-ben, a hollandiai Panningen városban. Gyümölcse középnagy (140-180g), az alapfájtáénál nyúltabb alakú. Húsa aranyszínű, lédús, roppanó, kellemesen édes-savanykás ízű, jellegzetes illattal. Héja nem túl vékony, enyhén viaszos, perzselődésre alig érzékeny, zöldessárga, éretten sárga színű.
Megfelelő körülmények között (és jól időzített szedés esetén) akár június végéig is tárolható. A legértékesebb Golden klónok között tartják számon.
Érési ideje: az alapfajtához (Golden Delicious)hasonlóan szeptember végén, október elején szüretelhető.
[A kép webhelye: http://www.hunyadi-garden.hu]

Alma (Golden Reinders) szedhető itt:

·  Derecske Alma

·  Gyál, Almapír Kft Gyümölcsöse

Alma (Granny Smith - Zöld alma)

Jellemzői: ausztráliában fedezték fel a múlt században. Népszerűségét a mai napig őrzi.
Az évek többségében az első őszi fagyok október harmadik dekádjában bekövetkeznek, ezért célszerű korábban szüretelni. Korai szüret esetén viszont kisebb a gyümölcsméret és rosszabb a tárolhatóság. Jól tárolható, hagyományos körülmények között is eláll márciusig. A tárolási betegségekre érzékeny, a tárolás utáni állékonysága rossz.
Gyümölcse középnagy, vagy nagy (160-180 g), kerek vagy csonka kúp alakú, zöld színű, héja viaszos, megkésett szüretnél, vagy a kitárolásnál "zsíros" tapintású. Nálunk a több napsütés hatására enyhe pírt, sárgás-fehér színeződést kap, mely a piaci értékét csökkenti. Húsa tömött, roppanó, bőlevű. Íze enyhén savanykás, zamata alig érezhető, jellegtelen.
Korán termőre fordul, bőven terem. Igen nagy a szakaszosságra való hajlama. Nagyon fényigényes, érzékeny az erős metszésre.
Érési ideje: optimális szüreti ideje október végére, november első napjaira esik
[A kép webhelye: http://www.hunyadi-garden.hu]

Alma (Granny Smith - Zöld alma) szedhető itt:

·  Derecske Alma

·  Gyál, Almapír Kft Gyümölcsöse

·  Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

·  Kenderes, Szakiskola Kertje

·  Szob, Nagy Családi Gazdaság

Alma (Idared)

Jellemzői: az egyik legjobban tárolható fajta. Természetes levegőjű tárolótérben februárig, szabályozott légtérben júniusig, júliusig is eltartható. Savai lassan bomlanak, ezért a fogyasztásra legalkalmasabb érettségi állapotot tavasszal éri el. Tárolás alatt az alacsony hőmérsékletre és a magas CO2 tartalomra érzékeny. Legjobban a 3-4 oC hőmérsékletet szereti.
Gyümölcse középnagy, vagy nagy (180-200 g), lapított gömb alakú. Héja sima, enyhén viaszos alapszíne világossárga, a napos oldalán egybefüggően élénkpiros. Húsa fehéressárga, lédús, lassan puhul, nyomódásra érzékeny. Íze jellegzetesen enyhén savanykás, lédús, hasonlít a Jonathánéhoz.
Fája fiatal korban középerős vagy erős növekedésű, termőrefordulás után növekedése gyengül, a fa mérete a Jonathánénál kisebb lesz. Igen korán fordul termőre, rendkívül bőven terem, termésbiztonsága jó. Hullásra nem hajlamos, a talajjal szemben nem igényes.
Érési ideje: október elején szüretelhető, amikor a mag felületének háromnegyed része megbarnult.
[A kép webhelye: http://www.hunyadi-garden.hu]

Alma (Idared) szedhető itt:

·  Bakonyszombathelyi Almáskert

·  Berkenye, Almáskert

·  Derecske Alma

·  Érd, Bakos Kert

·  Gyál, Almapír Kft Gyümölcsöse

·  Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

·  Hajdúhadház, Fruttamas Kft Almása

·  Halásztelek, Tangazdaság

·  Kenderes, Szakiskola Kertje

·  Madocsa, Gombos László Családi Kertje

·  Mozsgó, Győri Gyümölcsös

·  Nagykanizsa, Borda Családi Gazdaság

·  Nagykálló, Kiss Almabázis

·  Nyáregyháza, Bagoly László Kertje

·  Nyírbátor, Alma

·  Pomáz, Dolina Gyümölcs, Wisnovszky Család

·  Pomáz, Kiskovácsi

·  Tök, Tök Jó Gyümölcs

·  Törökbálint Almáskert, DomaFarm

·  Törökbálint, Kiss Marika

Alma (Jonagold)

Jellemzői: nagyméretű, gömbölyű, nagyon szépen színeződik, közepesen vastag héját viaszréteg védi a parásodástól, húsa világossárga, barnulásra nem hajlamos, leveses, fűszeres, édeskés ízű. Golden és Jonathan hibrid. Több klónját szaporítják, az egyik legnépszerűbb fajta Európában és Magyarországon. Korai termőrefordulás és nagy termőképesség jellemzi.
Érési ideje: szeptember vége-október eleje. Több menetben kell szedni. Jól tárolható.
[A kép webhelye: http://www.molnarfaiskola.hu]

Alma (Jonagold) szedhető itt:

·  Bocskaikert, Dancsi Kertészet

·  Berkenye, Almáskert

·  Derecske Alma

·  Érd, Bakos Kert

·  Gyál, Almapír Kft Gyümölcsöse

·  Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

·  Hajdúhadház, Fruttamas Kft Almása

·  Halásztelek, Tangazdaság

·  Kenderes, Szakiskola Kertje

·  Madocsa, Gombos László Családi Kertje

·  Mozsgó, Győri Gyümölcsös

·  Nagykanizsa, Borda Családi Gazdaság

·  Nyáregyháza, Bagoly László Kertje

·  Pomáz, Dolina Gyümölcs, Wisnovszky Család

·  Pomáz, Kiskovácsi

·  Tök, Tök Jó Gyümölcs

·  Törökbálint Almáskert, DomaFarm

·  Törökbálint, Kiss Marika

Alma (Jonagored)

Jellemzői: gyümölcse középnagy, gömb alakú, lédús, sötétpiros fedőszínű.
Érési ideje: augusztus elején érik.
[A kép webhelye: http://www.pepival.com/]

Alma (Jonagored) szedhető itt:

·  Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

Alma (Jonathan)

Jellemzői: gyümölcse közepes méretű (120-130 g), nagysága kiegyenlített. Korán színeződik, szeptember elejére a gyümölcs felületének több mint 50 %-át piros fedőszín borítja. Húsa tömött, kellemesen édes-savas, igazi Jonathan ízű. Nyomásra érzékeny.
Érési ideje: optimális szüreti ideje szeptember első dekádjában van, ekkor leszedve 4-5 hónapig jól tárolható.
[A kép webhelye: http://www.molnarfaiskola.hu]

Alma (Jonathan) szedhető itt:

·  Bocskaikert, Dancsi Kertészet

·  Bakonyszombathelyi Almáskert

·  Érd, Bakos Kert

·  Hajdúhadház, Fruttamas Kft Almása

·  Horvátzsidányi Almáskert

·  Madocsa, Gombos László Családi Kertje

·  Nyáregyháza, Bagoly László Kertje

·  Nyírbátor, Alma

·  Pomáz, Dolina Gyümölcs, Wisnovszky Család

·  Pomáz, Kiskovácsi

·  Szob, Nagy Családi Gazdaság

·  Törökbálint, Kiss Marika

Alma (Jonica; Jonagold Schneica)

Jellemzői: zamatos fajta, gyümölcse nagy (átlagtömege 230 gramm), gömbölyded alakú, a csésze felé kissé kúpos. Jonica az alapfajta (Jonagold) fénylő, mosott piros fedőszínű változata. Gyümölcse kissé lapítottabb, az alapfajtánál kb. 30%-kal színesebb. Vékony, feszes héja viaszos. Húsa sárgásfehér, bőlevű, a fán tömött, a tárolóban viszonylag gyorsan puhul. Termőképessége a Golden Deliciouséhez hasonlóan jó. Korán termőre fordul és rendszeresen terem. A szabályozott légterű tárolókban hosszabb ideig eltartható.
Érési ideje: a Golden Delicious előtt, szeptember második felében lesz szedésre érett.
[A kép webhelye: http://gyumolcsfa-faiskola.hu/]

Alma (Jonica) szedhető itt:

·  Gyál, Almapír Kft Gyümölcsöse

·  Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

Alma (Mollies)

Jellemzői: két-három hónapig is tárolható almafajta. Nagy, megnyúlt gyümölcse (200-240 g, 75-85 mm) a napos oldalán enyhén piros. Húsa kellemesen savas, lédús, tömött, roppanó, kissé illatos.
Fája középerős növekedésű, az első években nehezen elágazódó, könnyen alakítható koronát nevel. A talaj iránt igényesebb, jól értékesíthető fajta.
Érési ideje: augusztus második felében több menetben szüretelhető.
[A kép webhelye: http://www.hunyadi-garden.hu]

Alma (Mollies) szedhető itt:

·  Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

Alma (Mutsu)

Jellemzői: Japánból származó Golden hibrid. Hatalmas gyümölcsű, jó ízű Golden származék. Jól tárolható, áprilisig fogyasztható. A Mutsu (más néven Crispin) a Golden Delicious és az Indo fajták keresztezéséből 1930-ban, a japán Mutsu tartományban kinemesített, napjainkban egyre népszerűbb almafajta.
Gyümölcse nagy, vagy nagyon nagy (230-300g), gömbölyű, húsa fehér színű. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény és zöld (éretten sárgásfehér vagy sárga) színű, nem perzselődik. Íze kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú.
A Mutsu igen jól tárolható, húsállagát késő tavaszig megőrzi (íze és színe is a tárolás alatt alakul ki véglegesen). Óvatos bánásmódot igényel, érzékeny a nyomódásra.
Érési ideje: általában október elejére esik.
[A kép webhelye: http://www.hunyadi-garden.hu]

Alma (Mutsu) szedhető itt:

·  Bakonyszombathelyi Almáskert

·  Derecske Alma

·  Érd, Bakos Kert

·  Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

·  Hajdúhadház, Fruttamas Kft Almása

·  Kenderes, Szakiskola Kertje

·  Mozsgó, Győri Gyümölcsös

·  Szob, Nagy Családi Gazdaság

Alma ("Nyári fontos", Rétesalma)

Jellemzői: az egész országban ismert és elterjedt, nyár végén érő, nagy gyümölcsű almafajta, Magyarországon általánosan rétesalmának vagy tüköralmának nevezik. Friss fogyasztású, asztali alma és kiváló rétesalma - féléretten konzervipari és háztartási célokra igen jól felhasználható. Az 1960-as évekig Magyarországon az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett fajta volt, a nagyüzemi almatermesztésből viszont mára már kiszorult. Rétesalmaként a házikerti termesztésben a mai napig fontos szerepe van.
Gyümölcse nagy vagy igen nagy (230-250 g, de néha 500 g is lehet), lapított gömb alakú, gyakran féloldalasan hízott, így könnyen felismerhető; a többi nyári és kora őszi almától jól megkülönböztethető. Színe zöldes- vagy fehéres sárga, a kocsány felőli részen, illetve a napos oldalon szakadozott kárminpiros csíkozottsággal. Héja fényes, sima, erős, zsíros tapintású. Gyümölcshúsa kemény, bőlevű, roppanó, inkább savas, mint cukros. Elsősorban mint rétes- és főzőalma jelentős, nyersen kevésbé kedvelt. Szedés után mintegy 3-4 hétig tartható el (legkésőbb októberig). Jól szállítható.
Érési ideje: érése nagyon elhúzódó, augusztus elejétől szeptember elejéig, csaknem egy hónapon át (4-5 menetben) szedik.
[A kép webhelye: http://barnaesfiai.hu]

Alma (Rétesalma) szedhető itt:

·  Kecel, Kollár Családi Gazdaság

Alma (Pinova)

Jellemzői: gyümölcse középnagy (150-170 g), enyhén kúpos. Alapszíne éretten sárga, több mint 50%-a mosott piros fedőszínnel borított, néha csíkozott. Íze édesen savanykás, kellemes.
Fája középerős növekedésű, elágazódási hajlama közepes. Korán termőre fordul, rendkívül bőven terem. Betegségekre alig érzékeny, toleráns fajta. Jobban kedveli a megfelelő vízellátású, magasabb páratartalmú területeket.
Érési ideje: szeptember végén, október elején, általában egy-két menetben szüretelhető, késő tavaszig tárolható..
[A kép webhelye: http://www.hunyadi-garden.hu]

Alma (Pinova) szedhető itt:

·  Derecske Alma

·  Hajdúhadház, Fruttamas Kft Almása

Alma (Prima)

Jellemzői: gyümölcse középnagy vagy nagy méretű, kúposan - lapítottan gömbölyded alakú, a csésze felé keskenyedő, néha aszimmetrikus. Héjának alapszíne zöldessárga, fedőszíne bíborpirossal mosott, amely szín a gyümölcs felületének több mint háromnegyedét borítja. Húsa krémszínű, közepesen szilárd, roppanó és bőlevű; íze mérsékelten savas, elfogadható aromával.
Szakaszos érése és gyümölcshullásra való hajlama miatt két-három menetben kell szüretelni. Savai gyorsan lebomlanak. Gyorsan termőre fordul. A hazai tapasztalatok szerint a fajta termőképessége jó, rendszeresen és bőven terem. Varasodás-rezisztens fajta. Ellenállóképessége a lisztharmattal szemben jó, a baktériumos ágelhalással szemben mérsékelt.
Érési ideje: augusztus vége - szeptember eleje..
[A kép webhelye: http://www.faiskola.hu/]

Alma (Prima) szedhető itt:

Alma (Red Rome Van Well)

Jellemzői: gyümölcse középnagy (150-200 g), héja vastag, enyhén viaszos, a gyümölcs több mint felét borító fedőszín élénkpiros és mosott. Húsa szilárd, a szállítást és a manipulálást jól bírja. Íze enyhén savanykás, aromában szegény, fehér hússzínét feldolgozva is megtartja. Igénytelen körölmények között is jól tárolható. Rendszeresen és bőven terem.A honosítók a gyümölcs külleme, jó szállíthatósága és tárolhatósága, valamint jó termőképessége alapján kiváló gazdasági értékű fajtának tartják.
Érési ideje: október elős felében szüretelhető, a szüret után még nem, csak hosszabb tárolás után fogyasztható.
[A kép webhelye: http://www.silvanus.hu/]

Alma (Red Rome) szedhető itt:

·  Mozsgó, Győri Gyümölcsös

·  Nyáregyháza, Bagoly László Kertje

Alma (Red Winter)

Jellemzői: lapított, középnagy gyümölcse csaknem az egész felületén sötétpiros. Fája középerős, nem kopaszodik. Húsa hófehér, rendkívül kemény és savas. A termés jól tárolható a tavasz végéig. Porzói: Granny Smith, Gala típusok, Golden és Jonathan.
Érési ideje: későn, szeptember végén, október elején érik, nem puhul.
[A kép webhelye: http://www.treesofantiquity.com/]

Alma (Red Winter) szedhető itt:

·  Nyáregyháza, Bagoly László Kertje

Alma (Starking)

Jellemzői: klónjainak gyümölcsei tetszetősek, középnagy, vagy nagy méretűek (150-170 g). Alakjuk megnyúlt, kúpos, vállas, a kocsánynál bordázott, színük sötétpirossal csíkozott. Húsuk sárgásfehér színű, kemény, tömör, nem túl leves, erősen illatos, igen édeskés, alacsony savtartalmú, egyedi ízű.
A gyümölcsök héja pektinben gazdag, húsukban több mint 20-féle ásványi anyag található. Gyümölcssav- és vitamintartalma (A, B1, B2, C, E) magas.
Közepesen jól tárolható (a tárolás során kásásodásra hajlamos), de gyümölcse megfelelő körülmények között akár márciusig is élvezhető marad. Korai szedése esetén a tárolás alatt héjbarnulás alakulhat ki. Húsa (túl)éretten kásásodásra hajlamossá válik, a tárolás vége felé lisztesedik. Hűtőszekrényben is megmarad hosszabb ideig.
Érési ideje: a szedési érettséget szeptember második felére - október elejére érik el.
[A kép webhelye: http://www.syringa.hu]

Alma (Starking) szedhető itt:

·  Bocskaikert, Dancsi Kertészet

·  Szeghalom, Szabó Családi Gazdaság

Alma (Topaz)

Jellemzői: normál tárolóban januárig, szabályozott légtérben késő tavaszig tárolható étkezési alma. Gyümölcse középnagy, kissé lapított gömb alakú. A héj alapszíne sárga, melyet 60-100%-ban narancsvörös illetve mosott piros fedőszín borít, csíkozott, viaszos, kellő mértékű színeződését a szedés idején éri el. A kocsánymélyedés körül enyhén parás. Húsa sárgás színű, kemény. Íze édeskés, harmonikus, kellemes.
Érési ideje: szeptember végén - október elején érik.
[A kép webhelye: http://www.biokontroll.hu]

Alma (Topaz) szedhető itt:

·  Derecske Alma

·  Veszprém Mp, Wilde Almáskert

 


« Lap elejére »   « Vissza a kezdő lapra »  Utolsó frissítés: 2015. október 7.   Kapcsolat: pointhu